dinsdag 8 oktober 2019

DE TUINJUNGLE

Naar aanleiding van de blog van DE BOON IN DE TUIN heb ik De Tuinjungle van Dave Goulson gelezen. Bij het lezen dacht ik...We doen het al....
Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen en in de praktijk uitvoeren.

                                      Tuinieren om de wereld te redden, wie wil dat niet ?

Met wat foto's van onze tuin en teksten uit het boek, laat ik zien hoe makkelijk het is om natuurlijk te tuinieren.


"Voor mij begint het redden van de aarde met het zorgen voor mijn lapje grond, weinig tegels of andere bestrating (Kerkhof)
Natuurlijk tuinieren of ecologisch tuinieren is een makkie. Planten groeien vanzelf en insecten komen er automatisch op af."


                                  Als er veel insecten zijn, komen er vanzelf Kikkers en..


                                                             Padden en....                                                                      Egels in de tuin.

En natuurlijk veel vogels.


In Groei&Bloei van oktober 2019 staat een artikel over biologische bollen van
HUIBERTS BLOEMBOLLEN die vertellen "kijk , als je spuit, dood je insecten. Maar geen insecten betekent ook geen vogels, want die eten insecten. Sinds we biologisch telen is het aantal vogels enorm gegroeid en wat zo mooi is : die vogels dragen ook weer bij aan de gezondheid van de bollen.
Je moet weten:insecten hebben een pantser. Daarin zit chitine, een soort bouwstofje. Chitine verteert niet in een vogelmaag. Uiteindelijk komt het dus op de grond terecht, waar het wordt afgebroken.
De afbraak van chitine stimuleert het bodemleven. Maar er is meer . Op chitene groeit een bacterie en die bacterie doodt de eitjes van schadelijke bodem-aaltjes. Dus als je veel chitine in je land hebt, krijg je een natuurlijke afweer tegen deze aaltjes".


"Er woont een leger piepkleine agrariërs in je tuin. Mieren zijn biologische plaagbestrijders.
Ze hebben vee dat ze geregeld melken.
Bladluizen leven gewoonlijk in grote groepen die de mieren hoeden zoals een boer zijn koeien.
Mieren eten allerlei schadelijke insecten die op groenten, vaste planten en fruitbomen voorkomen."                     "In onze moderne, aangeharkte wereld is geen plaats voor verval."
                                                                  Hier wel.


                                                                  Bodemleven.


"Wormen spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de bodem, ze recyclen dood organisch materiaal.Zonder wormen zouden landbouwgewassen en wilde planten niet zo snel groeien en zou er uiteindelijk minder voedsel zijn voor mensen en voor het overige leven op aarde.
Waar wormen graven gedijt de mensheid.
Ze zijn een favoriete snack van talrijke vogels en zoogdieren.
Biotuinen lijken goed voor wormen, op landbouwgronden zijn ze waarschijnlijk de laatste 50 jaar in aantal geslonken
Bestrijdingsmiddelen spelen waarschijnlijk een rol.
In Engeland worden standaard landbouwgewassen met 20 verschillende bestrijdingsmiddelen per jaar behandeld". Hier in Nederland ( EU) zal dat niet veel anders zijn.


"Misschien vraag je je af wat je in jouw tuin kunt doen om koolstof vast te houden:
 plant bomen/planten, hoe meer vegetatie je hebt deste meer koolstof je opslaat en meer diversiteit aan insecten krijgt"                                      " Stapels takken houden ook koolstof vast."Als we doorgaan op de verkeerde manier laten we de toekomstige generaties een vervuilde wereld na.


"Onze tuinen zijn bij uitstek de plaatsen waar we het contact met de natuur kunnen herstellen. Met een paar kleine aanpassingen  maken we van onze tuinen een keten van kleine natuur-reservaatjes waar mensen, dieren en planten in harmonie samen kunnen leven"

"Een lijst van planten/bomen die allemaal gegarandeerd van kilometers ver insecten en vogels aantrekken en je tuin verrijken. "

Geranium pratense, Nepeta recemosa, Allium soorten, Pulmonaria, Gewone smeerwortel, Lavendel, Tijm, Wilde marjolein, Helenium en Agastache.
Wilg, Eik, Els, Hulst en besdragende heesters zoals Vlier, Krentenboom, Kamperfoelie, Mahonia, Lijsterbes , Rosa rugosa, Rosa canina , en Sleedoorn.

Vooral klimop is een ideale plant voor vogels en insecten. Vogels nestelen graag in Klimop en insecten bezoeken de plant als ze in bloei staan.                                                           WIE VOLGT !!!!!!!

4 opmerkingen:

Zem zei

Net zoals jij heb ik dit boek ook aangeschaft, maar het ligt nog op de stapel "te lezen boeken".
Machtig interessant en een feest van herkenning als je al natuurlijk tuiniert, lijkt me. Mooie foto's uit je tuin!
Het boek ga ik deze week nog ter hand nemen na jouw post.
Hartelijke groeten van Zem.

Lisa at Greenbow zei

I have read similar books and garden in a similar way.

Rob van natuurlijk-rijk.be zei

Ik heb het boekje vorige week in de boekhandel gezien en meteen op mijn wish list gezet. Zoals je zelf aangeeft met tal van voorbeelden, je bent goed bezig!

Thea zei

Leuk Jan, en herkenbaar! Ook in onze tuin zijn we zo bezig.