dinsdag 10 november 2015

PLANT VAN DE MAAND NOVEMBER IS DEZE KEER LAMIUM (DOVENETEL)

Plant van de maand november is Lamium ( Dovenetel) voor meer planten van de maand zie NATUURLIJK_RIJK


In onze tuin staan verschillende soorten Dovenetels, dit is Lamium maculatum Album.
De meeste mensen beschouwen deze plant als onkruid, hier mag hij blijven. Van deze Dovenetel kan een geneeskrachtige thee worden getrokken. De thee werkt kalmerend, slaapopwekkend, bloedzuiverend, slijmoplossend en ontstekingsremmend (prostaat).


Gele Dovenetel ( Lamiastrum galeobdolon ) blijft net zoals de andere Dovenetels in zachte winters groen. De thee hiervan heeft dezelfde werking als de witte dovenetel.


                                                   Lamium maculatum ( Gevlekte dovenetel )

                                                      Lamium maculatum met een paarse bloem.De Dovenetels groeien overal, ze kunnen goed tegen schaduw en bedekken al snel grote vlakken.Het zijn ideale schaduwplanten, éénmaal aangeslagen krijgen andere planten geen kans om er doorheen te groeien.


Ze bloeien tot ver in de herfst.


6 opmerkingen:

Hetty zei

Wat een toeval Jan, ik zat een paar dagen terug op mijn knieën de roze dovenetel te fotograferen. Het leek me wel wat voor mijn weekend flower project. Om zo'n simpele plant eens in de schijnwerpers te zetten is heel goed. Ik heb ook alle soorten die je laat zien. De witte heeft ook heel lekkere honing. Daaraan proefden we als kind al. (Ik doe het nog wel eens) Groetjes,

Hetty

van alles wat in huis en tuin. zei

wat leuk dat je zo'n eenvoudige, veel gezien plant eens in het zonnetje zet! Ik moet eerlijk bekennen dat ik er altijd wel wat weghaal alleen de grote paarse(?) laat ik staan omdat die niet een veel grotere pol wordt.

Groet Trijnie

Zem zei

Ja, dovenetels zijn dankbare planten en, wat al blijkt uit je foto's, met een verbazend lange bloeiperiode.
Hier koester ik ook een aantal.
Hartelijke groet, Zem.

Janneke zei

Mooi al die dovenetels, dankbare planten die het altijd doet. Alleen de gele (Lamiastrum galeobdolon) moet ik wel in toom houden anders groeit hij door heel de tuin. Maar voor jullie heel grote bostuin zeker ook waardevol.
Groet, Janneke

Thea zei

Je hebt ook nog de mooie Lamium orvala, toch?

Jan Wilde een Tuin zei

Ja, maar die bloeit nu niet.