vrijdag 22 mei 2020

TUINIEREN MET (ON)KRUID 1

Wij hebben veel planten in de tuin staan die veel mensen als onkruid zien. Wij zeggen ongewenste planten. Er is één plant die we nu echt kwijt willen Groot heksenkruid ( Circaea lutetiana ), zaait zich overal uit (de zaadjes blijven aan je broek of aan dieren hangen).
Daarvoor was het Zevenblad, maar dat  hebben we niet meer, alles is er met de hand uitgehaald (Henri).

Wat de andere (on)kruiden betreft, je kan er mooi combinaties mee maken. Bovendien zijn ze vaak eetbaar en/of medisch te gebruiken.

Pentaglottis  sempervirens zaait zich hier onbekommerd uit en gedraagt zich daardoor als een ongewenste plant maar combineert prachtig met gele en witte bloemen. Bloeit mooi blauw en is een echte bijenplant.





De zaden van de Pentaglottis worden door Groenlingen gegeten.



Hier gecombineerd met Boterbloemen, die ook weer insecten aantrekken.



Met Look- zonder- look (Alliaria petiolata),  een plant die eigenlijk in iedere tuin zou moeten staan.
Waardplant voor vlinders en andere insecten. De stengeltoppen en het jonge blad zijn eetbaar, lekker door de salade. Het wordt ook medicinaal gebruikt: tegen eczeem, astma en bronchitis. Tevens verlicht het reuma en jicht.



Met Gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon). Van de bloemen kan thee getrokken worden, die werkt kalmerend en slaapopwekkend, is bloedzuiverend, slijmoplossend en ontstekingsremmend in de urinewegen en prostaat.




Met Stinkende gouwe ( Chelidonium majus ) Het sap van de plant werkt pijnstillend en verwijdert wratten. Verder kan de hele plant dienen als verfstof, het geeft een goudgele kleur.





Met Grote muur ( Stellaria holostea ).
Sap van de Grote muur wordt gebruikt tegen oogaandoeningen.




Zo zie je maar (on)kruid is nuttiger dan de meeste mensen denken.

7 opmerkingen:

Muggenbeet zei

De overblijvend ossentong is ook hier heel prominent aanwezig. Waar het ooit vandaan gekomen is, weet ik niet maar ik ken geen enkele andere plant die zich zo gemakkelijk verder zaait op onze arme grond dan de deze. Hier en daar verwijder ik hem wel want hij nestelt zich zelfs op andere planten. Zijn bladrozet is te fors voor tere plantjes.

Fruitberg zei

Pentaglottis sempervirens is gewoon één van mijn favorieten. Hij groeit eigenlijk overal, en zaait zich ook overal uit. Die gele dovenetel moet ik nog in mijn tuin krijgen, ik hoop die dit jaar ergens te kunnen op de kop te tikken
Leuke foto's, ze tonen nog maar eens aan dat wilde planten ook echt mooi kunnen zijn

East Design Productions zei

Dat is allemaal wel heel goed herkenbaar !
We hebben hele velden van de Grote muur, Ossetong, etc. Alleen de Groenling zien we niet veel meer helaas. Vanmorgen twee en dat was na lange tijd.

Helma zei

Pentaglottis sempervirens is echt een hele mooie bloem en de kleur is al even mooi! Ik hou erg van deze kleuren in de natuur en jij laat dit ook mooi zien in je tuin :-)

Groetjes, Helma

Angelika zei

Ik hou ervan en heb ze ook allemaal. Stekje Pentaglottis van jou doet het hier prima!
Trouwens, Hortus Leiden noemt onkruid nu Stoepplantjes.
Liefs,
Angelika

Zem zei

De meeste kruiden kom ik hier ook tegen, behalve de Pentaglottis sempervirens en de grote muur.
Als de kruiden zich niet extreem heerszuchtig gedragen, mogen ze blijven en dat is gelukkig meestal het geval.
Hartelijke groeten van Zem.

Anoniem zei

In onze kleine tuin gedroeg deze fraaie overblijvende ossentong zich zo heerszuchtig door zich in rap tempo overal te vermeerderen en kleinere planten en bloemen compleet weg te drukken (en water tot zich te trekken), dat ik ze allemaal verwijderd heb en elke nieuwe rozet die opkomt meteen uitsteek, ook om de paden toegankelijk te houden. Het blad is zo ruwharig (ossentongachtig?) dat het niet fijn is om ze aan te raken (en de haartjes prikken ook naderhand nog).
Voor mij is het dus zeer ongewenst kruid, hoe fraai blauw de bloempjes ook zijn.